De onmisbare meterkast: het hart van uw woning
Nagenoeg in alle woningen in Nederland treft u in de kleinste, maar belangrijkste ruimte van de woning de meterkast of ook wel “meterruimte” genoemd. Hierin zitten allerlei aansluitingen en meters. In de meterkast komen verschillende zaken van buiten uw woning naar binnen. Denk bijvoorbeeld aan de water, gas en elektriciteitsaansluitingen maar ook de telefoon-, internet- en televisieaansluiting en (mocht het aan de orde zijn) de stadsverwarming.
In de meterkast bevindt zich ook de stoppen-, of groepenkast. Deze twee hebben beide dezelfde functie; namelijk hierin komt de elektriciteit binnen en deze wordt vervolgens beveiligd en verdeeld over de verschillende groepen. De groepenkast is daarmee eigenlijk het hart van de elektrotechnische installaties in uw woning.
Stoppen,- of groepenkast
De stoppenkast is een ouderwetse variant van de groepenkast. Een stoppenkast herkent u aan een aantal ronde, vaak witte stoppen ofwel smeltzekeringen. Als de belasting te hoog wordt, smelten deze zekeringen en moeten ze vervangen worden. Deze variant treft u eigenlijk alleen nog in oude woningen. Een groepenkast bestaat uit een aantal installatieautomaten waar u bij kortsluiting alleen maar een schakelaar hoeft om te zetten. Een groepenkast is daarmee ook een stuk eenvoudiger en veiliger in gebruik dan een stoppenkast. Ook de hoofdschakelaar en aardlekschakelaars vallen onder de stoppen-, of groepenkast.
In een stoppen,- of groepenkast heeft u te maken met verschillende groepen. Alle elektrische apparaten in uw woning zijn aangesloten op een bepaalde groep. U heeft meerdere groepen omdat niet alle apparaten op dezelfde groep aangesloten kunnen worden. U kunt namelijk per groep maar een bepaalde hoeveelheid stroom gebruiken, dus als er te veel apparaten op dezelfde groep aangesloten zitten, kunnen deze apparaten niet tegelijkertijd gebruikt worden. Doet u dit wel, dan ontstaat er kortsluiting.
U snapt natuurlijk wel dat het best nog ingewikkeld is om deze groepen goed in te delen. Daarnaast kan het ook nog eens gevaarlijk zijn om een groepenkast aan te sluiten, want er komt stroom bij kijken. Bij een verkeerde aansluiting kan kortsluiting ontstaan, wat uiteindelijk een brand kan veroorzaken. Dus wanneer u geen ervaring heeft met het werken met stroom is het misschien verstandig om uw groepenkast te laten installeren door een opgeleide vakman.
Green-Movement installatietechniek helpt u hier graag bij. Onze installateurs hebben ruime ervaring met het uitbreiden of vervangen van stoppen,- of groepenkasten. Zo bent u ervan verzekerd dat uw stoppen,- of groepenkast veilig en op de juiste manier wordt aangesloten, zodat gevaarlijke situaties tot het minimum beperkt worden.
Wanneer moet uw groepenkast uitgebreid of vervangen worden?
Tegenwoordig hebben we steeds meer elektrische installaties en gebruiken we meer en meer elektrische apparaten tegelijkertijd. Denk aan vaatwassers, combi ovens, drogers maar ook airco’s, inductiekookplaten en zonnepanelen. Daarnaast gaan steeds meer mensen elektrisch rijden. Dat vraagt nogal wat van uw groepenkast. Wanneer u regelmatig te maken hebt met stroomstoringen of kortsluiting kan het uitbreiden van uw groepenkast noodzakelijk zijn.
Er kan dan bijvoorbeeld een nieuwe groep geplaatst worden. Zo kunt u een aantal apparaten van een andere groep halen en achter deze nieuwe groep plaatsen. Hierdoor wordt het wel mogelijk om de elektrische apparaten tegelijkertijd te gebruiken.
U kunt zelf bekijken of het in uw situatie mogelijk is om uw groepenkast uit te breiden. Achter iedere aardlekschakelaar mogen maximaal vier groepen zitten. Als dat in uw groepenkast nog niet het geval is, dan kunt u uw groepenkast nog uitbreiden.
In sommige situaties moet de gehele groepenkast gemoderniseerd worden. Dit is vaak het geval bij gedateerde huizen. De oude stoppen,- of groepenkast wordt dan vervangen voor een nieuwe. Maar ook in nieuwbouwwoningen moet meestal de gehele elektriciteit nog geïnstalleerd worden.
Standaard zitten vaak de volgende dingen in een groepenkast geïnstalleerd;
- Hoofdschakelaar; Hiermee kunt u uw hele installatie in één keer uitschakelen. Er staat dan geen stroom meer op de gehele groepenkast.
- Aardlekschakelaar
- Installatieautomaat
- Aardlekautomaat
- Kookgroep
Daarnaast treft u vaak onder andere nog een contactdoos, (om bv uw modem op aan te sluiten), noodverlichtingslampje, overspanningsbeveiliging en mechanische ventilatie in uw groepenkast.
Hoeveel groepen heeft uw groepenkast nodig?
De meeste woningen hebben 4 of 8 groepen en soms heeft een woning 12 groepen. Hoeveel je er nodig hebt, kun je gemakkelijk zelf uitzoeken. Over het algemeen zijn groepen 16 ampère.
De formule om maximale belasting van het aantal groepen uit te rekenen is het aantal ampère x 230 volt. Dat komt dus neer op 16 x 230 = 3.680 watt. Elk apparaat vraagt om een ander vermogen. Dit kunt u aflezen op het apparaat zelf. Wanneer u bepaald heeft welke apparaten u op dezelfde groep wilt aansluiten, hoeft u dus alleen nog het vermogen van deze apparaten bij elkaar op te tellen en dan weet u of het haalbaar is. Elk apparaat boven de 2200 Watt ofwel 2.2kW dient een eigen groep te hebben. Dit kan bijvoorbeeld een quooker zijn in uw keuken.
Het is belangrijk om vooraf te bepalen of u een 1-fasen (230) volt groepenkast of een 3-fasen (400) volt groepenkast nodig heeft. Mocht u echt gebruik gaan maken van zware apparaten zoals een inductiekookplaat, zonnepanelen, een jacuzzi of een elektrische auto dan heeft u krachtstroom nodig. Voor krachtstroom heeft u een 3-fasen groepenkast nodig. Het totale aansluitvermogen van een 3-fasen groepenkast is 17.250 watt. Voor een 1-fasen groepenkast is het totale aansluitvermogen 8050 watt.
Onderhouden van de groepenkast
Green-Movement installatietechniek helpt u graag bij het onderhouden, uitbreiden en repareren van uw groepenkast. Door de groepenkast regelmatig te laten onderhouden minimaliseert u de kans op kortsluiting en stroomstoring. Op deze manier blijft uw meterkast veilig! Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij informeren u graag over passende mogelijkheden voor u!
Als laatste willen wij u nog een handige tip meegeven.
Hang een groepenoverzicht in uw meterkast. Op deze manier zijn storingen sneller op te sporen. Op een groepenoverzicht staat namelijk precies welke ruimtes op welke groepen zijn aangesloten.